Laserteknik för svetsning
Vad är det för skillnad mellan vanlig svetsning och lasersvetsning? Jo, vanlig svetsning, som man ser ofta på verkstäder sker i traditionella metaller, när man ska foga ihop två delar. Det är stora delar, och materialet blir ganska varmt. Vid jämförelse skulle man då kunna säga att lasersvetsningen är lite finlir, man svetsar små saker, i komplicerade former och svårsvetsade material som till exempel titan. Det sker beröringsfritt och utan att hela materialet blir varmt. Därför passar metoden bra när materialet är känsligt. Dessutom blir det fint, och man behöver inte efterbearbeta. Lasersvetsning är en helt annan teknik, som också ger andra möjligheter.
Nya produkter
Lasertekniken, som började utvecklas på 1980-talet, har gjort det möjligt att tillverka en hel mängd produkter med precisionssvetsning. Man mikrosvetsar både små och stora detaljer. Exempel på lasersvetsade saker är batterier, reläer och pacemakers, men också delar till flygmotorer, karosseridetaljer för biltillverkning och mycket annat. Denna uppfinning blev en liten revolution, men folk i allmänhet tänker inte så mycket på det. Tekniken går framåt hela tiden med nya smarta elektroniska prylar av alla de slag, och vi bryr oss inte så mycket om hur det går till att framställa dem.
Pionjärer som blev konsulter
De personer som drevs av en stor vilja att utveckla lasersvetsning i Sverige var ett slags pionjärer, precis som en uppfinnare, som försöker åstadkomma något nytt och inte vill sluta tro på sin idé. Det har i det här fallet resulterat i häpnadsväckande framgångar, och dessa pionjärer och innovatörer arbetar nu som konsulter och rådgivare för dem som har en tillverkningsidé och undrar hur de ska göra. Du kan själv ta kontakt med dem om du vill tillverka en egen uppfinning eller ta över en verksamhet där lasersvetsning är önskvärt. Lasersvetsningen har väldigt många fördelar, och du kan få många goda råd om hur man gör den.