Minireningsverk möjliggör ett friluftsliv med storstadskomfort
Att svenskar har vett att uppskatta Sveriges natur råder det inga tvivel om. Fler än 600 000 fritidshus kan vittna om detta faktum. Trots det så finns ett ihärdigt bekymmer som säkerligen har hämmat en och annan fritidshusspekulant. Utedass.
Många fritidshus saknar den uppskattade nymodigheten som kallas för vattenklosett. Kort och gott, toaletten. I stället för detta så tvingas man dras med ett antal olika, oangenäma, lösningar. Oavsett om det är tal om mulltoa, förbränningstoalett eller det mer klassiska utedasset, så medför de alla sina egna vedermödor.
Ett bekymmer med en självklar lösning
Det finns dock en underhållsfri, bekymmersfri samt luktfri lösning. Det är inget mindre än ett minireningsverk. Kanske låter det som en överreaktion att installera något så avancerat som ett reningsverk för att undslippa det traditionella dassbesöket. Men trots att dessa minireningsverk använder sig av samma principer som stora reningsverk så är de väl anpassade till privatpersoners behov.
Räknat till krona per besök så rasar priset snabbt och investeringen visar sig vara en väl använd slant för att kunna unna sig sin sedvanliga porslinskomfort. Utöver detta så bör man inte glömma att fritidshus är till för rekreation. De är inte till för att tvinga en rengöra ett illaluktande uthus.
Den smarta konsumentens checklista
Även om minireningsverk är en smart och prisvärd lösning, så bör man inte sticka under stol med att det är ett beslut som förtjänar lite eftertanke. Om man hetsar fram ett beslut blir det sällan bra. Man bör istället leta efter en en seriös leverantör samt en produkt som passar ens egen situation. Här är en kort lista av saker att tänka på innan ett köp:
- Har de en produkt som passar just mig?
- Är produkterna CE-märkta och/eller SINTEF-godkända?
- Är de testade för att klara längre tider utan vattentillförsel? (Gärna mer än 20 veckor)
- Vilken service ingår?